Windows Azure Storage Hesap ve Storage Oluşturma

Spread the love
  1. Windows Azure Storage

Bir storage hesabı oluşturmasakta, sanal makine kurarken otomatik olarak bir storage hesabı yaratır. Biz öncesinde bir account oluşturursak makinalarımızı direk olarak burada oluşturma imkanına sahibiz. Bu hesapların birden fazla yöneticisi olan yapılarda yetkilendirilme açısından kolay ve önemlidir.

  1. Storage Hesap nedir


Windows azure, üzerinde sadece Storage desteği de alınabilir. Azure üzerinde bir storage hesabı yaratarak online olarak yedek alma, depolama yapma ve azure platformu üzerindeki depolama gereksinimlerinin barındırılması gibi veri alanlarını yönetmek için kullanabiliriz.


Storage Account, bir coğrafi bölgede bulunan (azure sunucuları bir çok cografi bölgeye yayılmış durumdadır) Windows Azure Blob, Table ve Queue servislerine erişimimizi sağlar. Windows Azure storage(depolama) kullanmak için storage account (depolama hesabı) na sahip olmamız gerekir. Bir storage account 100 TB boyutunda Blob, Table ve Queue içerebilir. Windows Azure aboneliğimiz için 5 adet storage account(depolama hesabı) oluşturabiliriz.” 7

Windows Azure Storage, yüksek optimizasyon değeri olan ve yüksek güvenliği seviyeli depolama altyapısıdır. Söz konusu altyapı, klasik uygulama geliştirme yaklaşımın ötesin de nesnel ve veri kayıp problemlerin en alt düzey de olan bir sistemdir. Windows Azure Storage altyapısı, kurumsal ve iş ihtiyaçlarına göre üç parça dan dan oluşmaktadır. Aşağıda ki yapıdan inceleyebiliriz.

Şekil 27 Windows Azure Storage Tipleri

 

  1. Windows Azure Table

Azure Table Storage, blok seviyesindeki büyük miktardaki verileri depolamada kullanılır. Azure Table servisi, Windows Azure Cloud içinden veya dışından yetkilendirilmiş talepleri kabul eden veri deposudur. Yapılandırılmış ve ilişkisel olmayan verileri saklamak için idealdir.

Microsoft Azure’ un sunduğu Table Storage’in kullanım şekilleri:

  • Depolanan verisetleri comlex(karmaşık) join, foreign key (yabancı anahtar) veya stored procedure gerektirmez ve hızlı erişim için denormalized(veritabanı normalizasyon kurallarına gore olmayan, NoSQL) olabilir.
  • Web ölçekli uygulama servislerinin yapılandırılmış veri kapasitelerinin TB(terabyte) larının depolanması
  • Clustered(kümelenmiş) index kullanarak hızlı bir şekilde veri sorgulama
  • OData protokolü ve WCF Data Service .NET kütüphaneleri ile LINQ sorguları kullanarak verilere erişim
  1. Windows Azure Blob

Azure BLOB (Binary Large OBject) servisi, bulut üzerindeki dosya sistemi (file system) diyebiliriz. HTTP ve HTTPS protokollerini kullanarak dünyanın her yerinden ulaşan yapılandırılmamış büyük miktarlardaki verileri depolamak için kullanılan bir Azure hizmetidir. Fotoğraf, video, doküman, rar gibi dosyaları herhangi bir binary verinin tutulmasını ve internet üzerinden erişilebilmesini sağlayan alt yapı servisidir.
Azure üzerindeki herhangi bir tipteki ve boyuttaki bir dosyayı temsil etmektedir. Tek bir Blob boyutu yüzlerce gigabytes olabilir ve tek bir storage account(depolama hesabı) 100 TB (Terabyte) boyutuna kadar Blob içerebilir.

Microsoft Azure’ un sunduğu Blob storage’ın yaygın kullanımları:

  • Dosyaları HTTP/HTTPS üzerinden tarayıcı ile erişilebilir kılmak
  • CDN (Content Delivery Network) altyapısı sağlamak
  • Dosya tiplerinin URL ile erişimini kontrol altına almak ve yetkilendirme yapabilmek
  • Çok yüksek boyuttaki arşivleri saklayabilmek gibi çeşitli sebeplerden ötürü tercih edilebilir
  • Ses ve video streaming
  • Content URL rewriting

 

  1. Windows Azure Queues

 

Azure Queue, Table servisi ile benzerlik göstererek HTTP ve HTTPS protokollerini kullanani gelen talepler aracılı ile dünyanın her noktasından ulaşan çok sayıda mesajı depolamayan servisdir .Tek bir queue(kuyruk) 64 KB (kilobyte) kadar olabilir. Storage Account ‘un 100 TB (terabyte) toplam kapasitesi milyonlarca mesaj içerebilir.    

Microsoft Azure’ un sunduğu Queue servisinin yaygın kullanımları

  • Asenkron işlem çalışmalarını depolamak
  • Windows Azure Web Role’den Worker Role’e talepleri iletmek

 

Windows azure Storage hizmetlerinden bahsettikten sonra, oluşturacağımız sanal makine için bir Storage hesabı oluşturalım.

  1. Windows Azure Storage Oluşturma

 

Burada ki adımda ise bir storage oluşturacağız. ‘StorageAccount oluşturmak için Storage tabına tıklayıp ve açılan ekranda “CREATE STORAGE ACCOUNT” linkine tıklayalım.

 

Şekil 28 Yeni Storage

 

Açılan ekranda, sırasıyla resimdeki gibi data services/storage/quick create/ ‘ e gelerek bir isim giriyorum bu isim aynı zamanda oluşturduğumuz storage in url si olacaktır. Bu url ile Microsoft tarafından geliştirilen Azure Storage Explorer yazılımını ücretsiz kullanarak ulaşım sağlayabiliriz. Bu program ile birlikte VHD disklerimize erişebilir, indirebiir, silebilir veya farklı işlemler gerçekleştirebiliriz. Ben storage için ‘storageozgur’ ismini verdim ve url ismi storageozgur.core.windows.net’olarak oluştu.

Replication

Burada ise ‘Go redundant’ seçeneği bize bu storage yedeklediğini gösteriyor. Eğer farklı bölge ve networklerde olan bir cluster olsaydı “oluşacak bir sorunda farklı bir ortamda sanal makinelerimiz ve datalarımız ayağa kalkacaktı.

 

Şekil 29 storage

√ ikonuna tıklayarak oluşturma işlemini bitiriyoruz. Ekranda görüldüğü gibi yeni bir Stroage oluşturdum.