Bulut Bilişim Nedir ? Bulut Uygulamaları, Bulut bilişim özellikleri

Spread the love
  1. Bulut Bilişim Nedir?

Bulut mimari, internet iletişimi yoluyla kullanılan, internete çıkan her aygıt üzerinden (pc-tablet-telefon) herhangi bir yazılım kurulumuna ihtiyacımız olmadan, ortak paylaşım dosyalarına ulaşmamıza sağlayan bir platformdur.

Önce ki senelere göre, dosya barındırmasının ötesinde olan bir yapı sayesinde şuan, bulut server lar üzerinde sanal makineler oluşturup, sql veritabanı kullanımı yapılabiliyor


Formül olarak incelediğimizde Cloud Computing = Hosting + Grid Computing

Hosting (Barınma) : Web sayfalarınızı Internet’te yayınlamak, kendinize ya da şirketinize ait alan adını email olarak kullanmak için gerekli alanın kiralanması

Grid Computing (Grid Hesaplama) :Gerekli olan işlem gücü için yükün birden fazla bilgisayara dağıtılması


Bulut Bilişim, düşük yönetim çabası veya servis sağlayıcı etkileşimi ile hızlı alınıp salıverilebilen ayarlanabilir bilişim kaynaklarının paylaşılır havuzuna, istendiğinde ve uygun bir şekilde ağ erişimi sağlayan bir modeldir.”3

Bu platformda, veriler kullanıcının bilmediği herhangi bir lokasyon ve sunucu üzerinde barındırılır. Kullanıcı, herhangi bir aygıttan kendi hesabı üzerinden dosya resim, kişisel bilgileri vb. gibi verileri internet ortamına yükleyebiliyor , ve başak bir aygıt dan hesap bilgilerini girerek Word dokümanlarını okuyup fotoğraf görüntülemesi yapabiliyor.

Şekil 5 bulut                    Şekil 6 bulut 2

Önce ki senelere göre, dosya barındırmasının ötesinde olan bir yapı sayesinde şuan, bulut server lar üzerinde sanal makineler oluşturup, sql veri tabanı kullanımı yapılabiliyor.

  1. Bulut uygulamaları

Bir uygulamanın bulut olabilmesi için, internete browser olarak görüntüleyebilen her cihaz dan sadece kullanıcı adı şifre girerek, herhangi bir yazılım donanım ve hosting altyapısı ile uğraşmadan görüntülenmesi gerekmektedir.

Klasik altyapılardan farklı olarak Cloud resimdeki gibi bir alt yapı hizmeti sunmaktadır

  1. Yakın Geçmişte Bulut Yapı


Örnek olarak 10 sene öncesinde belirli hosting hesapları açıp verilere bir ftp programı ile transfer edebiliyorduk. Fakat ftp ye attığımız bir resim dosyasının görüntüleme, Word dosyasının içeriğini açma gibi işlemler yapamıyorduk.

Bulut bilişimin şu anki haliyle sadece veri dosyalarını görüntülemekle kalmıyor, üzerinde online olarak değişiklikler dahi yapabiliyoruz.

Aslında temelde çok yeni olmayan bu platform, şirket ve kullanıcı ihtiyaçlarını baz alınarak uygulamayı bilgisayar içerisinde değil internet ortamında hizmet vermesi sağlandı.

Örneğin: Şirketinize ait bir muhasebe programı var, bu programın kullanacağı ayrı bir server yada yazılım alıp daha sonra donanım ve afet(yangın, elektrik kesilmesi) gibi bakım onarımlar masrafları ile ilgilenmek yerine. Programınızı bir Bulut Sunucuya taşırsanız hem istediğiniz yerden kullanıcı adı şifre ile yönetimini sağlayabilir hem de veri kaybı gibi riskleri hiç almamış olursunuz. Çünkü o daha büyük data Centerlar da ve daha sağlıklı donanım koşullarında saklanıyor olacaktır.

Yani en başta Sunucu almak için artık yüksek maliyetler vermek yerine koşullarınıza göre istediğiniz özelliklerde bir sanal makine alıp, istediğiniz zamanda cpu ram gibi donanımlarda değişiklik yapabilirsiniz.

Bulut bilişimi son kullanıcıyla tanıştıran ilk firma ise İCloud hizmetiyle APPLE olmuş be Sadece kendi donanımları için kullanıma sunmuştur.

Apple İD ile her kullanıcıya bir hesap oluşturmuş ve bu İD ile kullanılan tüm Apple ürünleri arasında dosya veri transferini bulut platformu üzerinde taşıyarak cihazların birbiriyle replike olmasını sağlamıştır.

Örneğin: İPhone ile çekilen bir fotoğraf, yada mail yoluyla gelen bir Word dokümanı, aynı zamanda hep İPad’ hem de Mac pc ye gitmektedir.

  1. Bulut Bilişim Özellikleri

Ölçeklenebilirlik: Birkaç saniyede istenilen özelliklere göre donanım değişimi

Browser basit yönetim: İnternete bağlı cihazdan sadece browser kullanarak yönetim ve kullanım.

Güncel olması: Donanım ve yazılım kullanımı her zaman en yeni ve doğru şekilde uygulanır.

Güvenlik: Bulut bilişim hizmetini sunan profesyonel firmalar dışarıdan gelen saldırılara ve doğal afetlere çok daha hazırlıklıdırlar

Kesintisiz kullanım: 7/24 kesintisiz %99 ulaşım ve kesintisiz hizmet kalitesi

Uluslararası kullanım kolaylığı: Çoklu ülkelerde her dilde kullanılabilen platform.

Basit Hizmet ve kolay kullanım: Eğitici ve yönlendirici ile son kullanıcıya basit kullanım imkânı sağlar.

Maliyet, Daha az yatırım: Kullandığın kadar öde mantığı ile kullanmayacağınız özelliklerde bir donanım sahibi olmak yerine, ihtiyacınız olduğu kadarıyla donanımı düşürebilir veya yükseltebilirsiniz